aer conditionat bun

Cum sa alegi un aparat de aer conditionat bun?

Un aparat de aer condiționat nu mai este de multa vreme un moft, transformandu-se intr-o reala necesitate. Pana la urma, este un instrument care iti ofera confort fizic, confort psihic, o forta mai mare de munca si sanatate. O investitie de doar cateva sute de euro, pentru un aparat de calitate, nu are cum sa nu fie o investitie buna.

aer conditionat bun

Exista numeroase magazine de unde poti cumpara aparatul, ieftin si sigur (marketonline.ro, cel.ro, emag.ro, evomag.ro. azerty.ro, etc), de preferat ca perioada achizitiei sa fie primavara sau toamna, astfel poti beneficia de oferte si promotii.

Problema apare in momentul in care decizi ca este cazul sa achizitionezi aparatul de aer conditionat si ajungi la concluzia ca oferta este una extrem de mare. Sunt zeci de producatori, sute de magazine si extrem de multe modele.

Evident, fiecare comerciant va incerca sa iti vanda modelele care ii aduc castiguri cat mai mari, asadar, atunci cand intri intr-un magazin, fie el online sau offline, este bine sa fii pregatit cu cateva cunostinte.

Recomandari inainte de a cumpara

Alegeti corect BTU-ul

Cel mai important criteriu este numarul de BTU, gasit in specificatiile tehnice ale aparatului. BTU vine de la British Thermal Units si este unitatea de masura pentru incalzire sau racire. Un numar mare inseamna un aparat puternic, care poate sa incalzeasca o suprafata generoasa. Este bine sa mergi la cumparaturi cu masuratorile facute, in asa fel incat sa nu achizitionezi nici un aparat mult prea puternic si prea scump, nici unul care sa nu faca fata necesitatii de frig.

Pentru a-ti face o idee despre ceea ce ai nevoie, este bine de stiut ca pentru o incapere de pana in 25 de metri patrati este suficient un aparat cu 9000 BTU in timp ce pentru incaperile ce depasesc 60 metri patrati, se poate achizitiona un aparat cu 24000 BTU.

La alegere conteaza inaltimea camerei, modul in care este mobilata, gradul de izolatie exterioara, numarul de persoane care obisnuiesc sa stea in camera si numarul de electronice si electrocasnice de aici.

Recomandat ca zgomotul sa nu depaseasca 60 de decibeli

Un alt criteriu important, neglijat de foarte multa lume, este zgomotul pe care il produce aparatul. Un aparat de aer conditionat zgomotos poate sa insemne un stres in plus, asadar, este bine sa te asiguri ca acesta emite cat mai putini decibeli. Pentru un confort cat mai mare, unitatea interioara nu trebuie sa depaseasca 60 de decibeli si unitatea exterioara 80. Exista insa aparate cu valori mult mai scazute.

Multi split, portabil sua clasic?

Nu neglija nici modul in care aparatul este pus in functiune. Exista aparate de perete, de tavan, portabile sau multi split. Desi cele mai utilizate sunt cele de perete, fiecare varianta vine cu avantajele sale.

Aparatele multi split au mai multe unitati, montate in mai multe camere, aparatele portabile ofera flexibilitatea de a fi mutate dintr-o camera in alta in timp ce aparatele de tavan prezinta o estetica deosebita si elimina riscul de eliminare a aerului in directia persoanelor din incapere.

Atentie la consum

Pentru electrocasnicele mari, in special aerul conditionat pe care il veti folosi pentru o perioada lunga, e indicat ca sa alegeti macar clasele de consum A+, A++, astfel in timp veti face economii reale la curent, iar diferenta de pret se va amortiza. Verificati media anuala in kW a aparatului pentru a va aproxima consumul, avand in vedere ca in timpul zilelor caniculare de vara aparatul va functiona probabil 24h din 24.
Aici gasiti mai multe detalii despre Etichetarea energetica si clasele de energie puteti accesa

Informati-va despre filtrele aparatului

set filtre aer

Atunci cand achizitionezi un aparat de aer conditionat, ia in considerare si calitatea filtrelor folosite, precum si consumul de energie. Fiecare detaliu poate sa insemne o economie in plus si un grad de eficienta in plus. Astfel, cu cat stii mai multe, cu atat ai sansa de a te bucura, in timp, de tot confortul de care ai nevoie.